Докато в Беларус се струпват 30 000 руски войници, доставят се противоракетни системи S-400 и ракети, които могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, най-младото поколение или още наричано „генерация Z“ изглежда вярва, че е намерило свой собствен начин да предотврати потенациалната III та световна война.

снимка: БГНЕС

И какво по-ефикасно от това да използва собственото си оръжие, а именно – социалните мрежи. Цял свят обвинява младежта, че е погълната от дигиталния свят, че няма бъдеще в „поколението на бъдещето“, а в отговор на това gen Z използва ТикТок, Инстаграм и Туитър, за да „спаси“ същия този свят.

снимка: БГНЕС

По данни на Международния социологически институт в Киев (KIIS) почти половината от жителите на Украйна вярват, че руската инвазия е напълно възможна. В световен план пък всеки ден се гласуват и диксутират нови планове за тактика и справяне с потенциалната заплаха от война, но изглежда тийнейджърите не гледат на сутиацията по подобен начин.

снимка: БГНЕС

Всичко започва със създаването на един безобиден клип в ТикТок, в който представителка на новото поколение показва нагледно десетките коментари под постове свързани с Путин и Русия, а иронично като фон върви песента на Bonny M – „Rasputin“. Коментари като „погледни ме в очите и осъзнай, че това не си ти“, подкрепени, разбира се, с десетки емотикони, са типа, който човек ще прочете ако напише „Путин“ в търсачката на Инстаграм.

@earthlyfolk The vladdy daddy comments have me 💀. #russia #ukraine #vladdydaddy #vladimir #vladdy #plsnowar ♬ Rasputin (Single Version) – Boney M.

Клипът бързо набира популярност и младежи от цял свят започват да публикуват сходни видеа, подигравайки се с намерението на Русия да предприеме подобни разрушителни действия.

Това според тях обаче не е никак достатъчно и решават да поемат нещата изцяло в свои ръце, като започнат да изпращат и лични съобщения, защото какво би помогнало повече в изглаждането на международните отношения от тъжните личица и сърчицата?

Никой не би предположил, че това ще доведе до хиляди постове на младежите по адрес на официалния акаунт на Путин в Туитър, в които те го наричат “Vladdy Daddy“ и го умоляват да прекрати войната, защото „обещават да се държат добре“ или туитове, в които му предлагат 5 пилешки хапки от МакДонладс, като в замяна той трябва да преустанови подотовките за бомбена атака.

Нека не забравяме, че подигравателните коментари и снимки не са тактиката единствено на новото поколение. Дори самото правителство на Украйна бе качило в официалния си профил в Туитър картинка, определяща Русия като „висшата форма на главоболието“.

С оглед обаче на това, че САЩ подготвят законопроект за санции срещу Путин, докато посланикът им в ООН моли Русия да „дойде на масата зе преговори“ и да изработят заедно дипломатическо споразумение, поведението на най-младата генерация излежда абсурдно.

снимка: БГНЕС

Някои, като 19-годишната Грета Тунберг, изказват мнението си по текущите световни теми чрез органзирането на „Училищна стачка за климата“ пред шведския парламент, към която се присъединяват около милион и половина ученици от цял свят, участват редовно в различни конференции като „TEDxStockholm“ и срещи на ООН, а други решват просто да осмеят възгледите и позициите на предходното поколение и то по един от водещите проблеми.

снимка: БГНЕС

Дали това е опит на последната генерация да демонстрира колко нелепо изглежда света в нейните очи или е просто детинска и неосъзната постъпка, никой не може да каже със сигурност.

снимка: БГНЕС

Едно е ясно обаче – тази акция не спира, а набира все повече последователи. Всеки ден се пишат нови коментари като „не искам да загина девствен, моля те Путин“ или се публикуват постове към него в Туитър с описания като „спри това безумие, направи го заради мен“ и подобни подигравателни коментари.

Това е същото поколение, чиито представители един ден ще са на лидерски позиции, ще отговарят за законодателна, изпълнителна и съдебна власт, те самите ще трябва да намират най-доброто и дипломатическо решение за справяне с проблемите от подобно естество. Можем само да се надяваме да не разчитат единствено на емотиконки и постове, защото залогът този път ще е живота на тези след тях.


Share Follow

Leave A Reply