Цецка Бачкова се кандидатира за председател на Демократи за силна България. Тя е родена в гр. София. Става член на ДСБ през 2008 г. Завършва Българско Училище за политика “Димитър Паница”. През годините е заемала позициите на председател на ДСБ Подуяне, член на Председателството на софийската организация на ДСБ, учредител и председател на Национален клуб на жените към ДСБ, Зам. Председател на ПП ДСБ, участва в преговорния екип за учредяването на Обединението Демократична България, Говорител по Социални политики на Управленската алтернатива на ДБ, Народен представител от ДБ в 45-то и 46-то НС, Зам. председател на парламентарната група на ДБ в 45-то и 46-то НС, Председател на Парламентарна комисия за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество в 46-то НС.

Защо решихте да се кандидатирате за предеседател на ДСБ? Радан Кънев, например, реши да не се кандидатира, а други кандидати оттеглиха кандидатурата си.

Радан Кънев сигурно си има своите причини да се откаже. Аз твърдо смятам, че хората в ДСБ би следвало да имат възможност да избират. Избор с един кандидат не е избор. Аз имам малко по-различна представа за това как трябва да се развива ДСБ. По-амбициозна от това, което видяхме в мандата на ген. Атанасов. Аз съм работила с него. Знам какво искам да постигна, в каква посока да се развива партията и се кандидатирах, за да предложа на хората още една възможност.

Смятате ли, че нов председател ще бъде в полза на управляващата коалиция с оглед на това, че „Демократична България“ запазиха досегашния си председател, БСП също вървят в тази посока?

Разбира се, че да. Колкото повече хора работят за една кауза, толкова по-голям е успехът. Аз вярвам в това, че една силна партия като ДСБ е от полза и за „Демократична България“, и за управлението. Така ще можем да предлагаме повече политики, да участваме по-активно в самото управление с предложения за реформи, с предложения за нови политики. Полезно би било ДСБ да сме по-активни и за „Демократична България“, и за управленската коалиция!

Доволна ли сте от ролята на „Да, България“ в управляващата коалиция или смятате, че десните приоритети по-скоро остават на заден план, все пак има и силна лява партия в коалицията?

Към този момент десните приоритети остават малко на по-заден план. На мен ми се иска десните политики да бъдат по-силно застъпени. Това е моята цел! И все пак в конкуренция с политиките, които предлагат партньорите в управленската коалиция, по-добрите политики да бъдат аргументирани и приложени.

При евентуални предсрочни избори каква смятате, че ще бъде съдбата на ДСБ с оглед на резултатите от предходните?

Много зависи от това как ще се справи новото управление. Дали ще започнат истински реформи, които да покажат на обществото, че има смисъл от тази широка коалиция и че тя е за добро. Именно затова трябва да насочваме усилията си към реализиране на важните реформи – в здравеопазването, в икономиката, които да помогнат хората да живеят по-добре. И да покажат, че от това управление наистина има смисъл и той се изразява в подобряване на живота на всеки един отделен човек.


Share Follow

Leave A Reply