Австрия продължава да смекчава ограничителните мерки. Целта е овладяване на разпространението на COVID-19, предаде ДПА, цитирани от БТА.

От днес хората ще бъдат задължени да носят FFP2 маска само в магазините и музеите. Отпада правилото за максимум четирима посетители, които представят доказателство, че са ваксинирани срещу COVID-19 или са преболедували от вируса.

Разхлабват се ограниченията за присъствието на обществени събития. Зрителите на футболни мачове и други прояви обаче все така ще трябва да бъдат с маска.

От 19 февруари в Австрия на ресторант ще могат да ходат не само ваксинираните и преболедувалите, но и онези, които представят отрицателен тест за коронавирус.

Причината за смекчаването на мерките е, че ситуацията в болниците е под контрол. На 1 февруари Австрия стана първата държава в Европейския съюз, въвела задължителна ваксинация срещу COVID-19. Напълно ваксинирани са 69 процента от населението – дял, който е по-нисък в сравнение с други европейски страни.

Corona Virus mutation covid-19 illustration with dark blue brain cell background

От началото на пандемията в Австрия, с население от 8,9 милиона души, са потвърдени повече от 2,2 милиона случая на коронавирус. Над 14 хиляди от заразените са починали.


Share Follow

Leave A Reply