Очаква се до края на март България да разполага с линейка, която да може да стига до труднодостъпни места. Доброволци организираха дарителската кампания за събиране на необходимите средства, съобщава БНР.

снимка: БГНЕС

Идеята за оборудването на медицинския автомобил за тежки терени е на доброволците от „Аварийно спасяване Пловдив“ и клуб „Офроуд Пловдив“. Целта е да се реагира бързо и адекватно на инциденти при труднодостъпни места в планините.

Георги Влайков, председател на сдружение „Аварийно спасяване Пловдив“:

„Последните години хората много започнаха да ходят по планини – има различни велосъстезания, офроуд състезания. Ако там се случи един инцидент, нямаш друг начин за достигане до пострадалия, освен да ходиш пеша. Ако има една високопроходима машина с много добър, обучен шофьор и медицински екип вътре, те могат да бъдат изключително полезни. Дори машината да не може да достигне до съответния пострадал, аз можа да закарам един медицински екип или двама парамедика да един километър от него, което спестява един часове ходене. Идеята ни е първо да завършим една, а след това ако имаме възможност, да оборудваме още някоя“.

За да осъществят идеята си доброволците организират дарителска кампания. Със събраните средства вече е купен подходящ автомобил и необходимото медицинско оборудване за него.

За първата спасителна офроуд линейка са необходими още между 7 и 8 хиляди лева.

снимка: БГНЕС

„Вече сме закупили автомобила, в момента се работи по него, за да се оборудва с медицинска апаратура. Може би едно от предимствата на тази машина пред един евентуален хеликоптер е, че тази машина може да въври във всякакво време. Докато при лошо време един хеликоптер ще каже: Ние не можем да летим, защото метеорологичните условия не позволяват“, каза Георги Влайков.


Share Follow

Leave A Reply