Процентът на ваксинирани срещу COVID-19 продължава да е изключително нисък. „Очаква ни втори пик на COVID вълната“. Това заяви математикът Лъчезар Томов пред Нова тв.

Той обясни, че има хора в отделечените райони, които не са се заразявали с COVID-19 и че официалните данни сочат, че новата вълна е засегнала 3 000 души. По думите му неофициалните данни показват двойно повече заразени.

„Ако тези нива се запазят, цялото население на България ще бъде засегнато от вируса и неговия нов вариант. Възможно е да се стигне и до 10 хиляди. Децата се върнаха в училище, а вече се доказа, че именно те разпространяват вируса към възрастните. Отново ще имаме скок на новозаразените, после спад и отново скок”, допълни той.

Математикът добави, че много по-нисък е рискът за хоспитализация на хората с бустерна доза. „С възрастта обаче рискът расте“, добави Томов.

Лъчезар Томов уточни какви са последиците след преболедуване на СOVID-19:

„20-25% от заразените хора не се възтановяват напълно след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни изменения, както и неврологични щети. Това важи и за децата, но  в по-малък процент”.

Според математиката бебетата и бременните жени са поставени в сериозен риск.


Share Follow

Leave A Reply