Остава усещането за несериозност от това, че министър-председателят информира прокуратурата от лични впечатления и ровене в мрежата, а не с информация и факти, почерпени от специалните служби и МВР. Това коментира докторът по конституционно право Борислав Цеков от Института за модерна политика, пред БНР.

По думите му в прокуратурата и в съда има редица проблеми, които трябва да бъдат обсъждани, и да се върви към реална съдебна реформа:

„Конституционните идеи за структурни заврънкулки не са свързани с реалната съдебна реформа. Занимават ни какви колегии да бъдат във ВСС, какъв да е мандатът на главния прокурор. Нито корупция се бори по този начин, нито съдебна реформа се прави по този начин. Въпросите за реална съдебна реформа са – какви са практическите проблеми в правораздаването и на базата на този анализ да се извършват необходимите промени в процесуалното законодателство, в цялостната уредба и практика на съдебните експертизи, в подготовката на магистратите. Десетина години вече се занимаваме дали този Съвет да е с един човек повече или по-малко“.

снимка: БГНЕС

Според него Конституция се променя когато има широко политическо съгласие и реална обществена необходимост, а не от тази или от онази партия.

„Дълбоко съм резервиран, че настоящият парламент има обществено-политическата легитимност да прави каквито и да било промени в Конституцията. Тази Конституция е приета от Велико Народно събрание, избрано с 90,76% избирателна активност, Конституцията е гласувана с повече от 3/4 от 400-членния състав на ВНС, а сегашният парламент е на историческото дъно на избирателната активност. Те ли са тръгнали да променят тази Конституция“, добави той.

 


Share Follow

Leave A Reply