В Бюджет 2022 не са предвидени пари за ситуации като война, рецесия, енергийната ситуация, нова вълна на пандемия и природно бедствие. Бюджетът харчи екстравагантно. Това заяви икономистът и бивш министър и вицепремиер Николай Василев пред БНТ.

снимка: Growth Development Associates

„Бюджет 2022 ще бъде бюджет на растежа, на дълга и на инфлацията. Това е все едно семейство да е в добро състояние, но въпреки това да живее на ръба и зад ръба на своите възможности. Бюджетът се очертава с дефицит по мои сметки с 8% и въпреки това управляващите често използват думата „балансиран“. Кое му е балансираното на бюджета“, недоумява Василев.

Според него Бюджет 2022 е най-небалансираният бюджет за последните 25 години и в него са заложени най-разхитителните и левичарски политики. Той сравни бюджета с футболен мач между България и Англия, в който ние губим с 0:6 и след мача да се каже, че резултатът е бил справедлив.

Василев уточни, че е проблем бюджета да бъде актуализиран, преди да бъде приет:

„Това показва голяма опасност от нови милиарди харчене през лятото, като той залага на 3 милиарда необосновани харчове“.

снимка: БГНЕС

Николай Василев предупреди, че сега сме като в ранния гръцки сценарий, с Бюджет 2022 и обясни, че държавите които допускат грешката с дългове и дефицити обедняват, а не забогатяват.

Василев заяви още, че не подкрепя проекторамката на бюджета, и че е разочарован и притеснен, защото няма отговор затова защо са изхарчени 9 млрд. лв. през декември.

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply