Европейският парламент взе решение снощи да отхвърли искането да бъде свален имунитета на евродепутата Елена Йончева. 418 евродепутати гласуваха „против“, 264 го подкрепиха, а 11 се въздържаха. Резултатите бяха обявени тази сутрин, съобщи Нова тв.

На Елена Йончева бе повдигнато обвинение отбългарската прокуратура за пране на пари. Прокуратурата поиска през 2019 г. имунитета на Йончева.

снимка: БГНЕС

В одобрения доклад на ЕП се отбелязва, че тя е била изслушана от парламентарната правна комисия и че според нея искането за имунитета й с цел да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

В документа се посочва, че обвинението отправено към Елена Йончева е било със закъснение от 8 години (през 2018 г.) от двама нейни политически опоненти, след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

„Имунитетът ми остава, защото преследването срещу мен в България е политически мотивирано и това стана ясно в Европейския парламент. Аргументите на европейските депутати са ясни и те трябва да се отчетат от българските власти. Наказателните производства не трябва да се използват като политически бухалки – не трябва да има и минимум съмнение в това. Нужни са реформи и гаранции за безпристрастност и политическа неутралност“, коментира Елена Йончева.


Share Follow

Leave A Reply