Българският евродепутат Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в залата на Европейския парламент в Страсбург. Действието му беше осъдено от председателката на ЕП Роберта Мецола и може да му навлече наказание, съобщава Франс прес.

снимка: БГНЕС

Джамбазки се изказа по време на дебат на пленарната сесия на ЕП за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото. След това, докато се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, представителят на групата Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе. Това може да се види на видеозапис на дебата, публикуван на сайта на Европейския парламент, отбелязва АФП.

„Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там“, коментира в Туитър малтийката Мецола, която е от консервативната Европейска народна партия.

От своя страна, българският евродепутат заяви: „Ще направят проверка и ще ми дължат строго извинение. Това е абсолютна глупост, чудят се за какво да се хванат. Измислят си причина и припознават призраци и жестове там където ги няма“. „Изразих подкрепата си към правата на европейските граждани. Започнах спора си с колегите в залата. На излизане чух, че председателстващата ни призова да не говорим в залата, защото й пречим да води заседанието. Чух я обърнах се и просто й помахах в знак на това, че съм я чул и се извинявам. Вместо да се съгласи, че съм я чул и разбрал, си измисли тази глупост“, обясни Джамбазки. По думите му не може да го накажат,  защото ще ги осъди.


Share Follow

Leave A Reply