Министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън. Това стана в рамките на втория ден от Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Двамата лидери обсъдиха двустранните отношения, както и създаването на възможности за добро образование и за задържане на младите хора в двете страни.

По-рано през деня в Мюнхен българският премиер проведе двустранни срещи с президента на Молдова Мая Санду, с държавния глава на Украйна Володимир Зеленски и с премиера на Грузия Иракли Гарибашвили.

Премиерът Петков и президентът Санду определиха общи цели свързани с борбата срещу корупцията и в спазването на върховенство на правото, както и със сферата на енергийната сигурност. Министър-председателят наблегна върху многобройната българска общност в Молдова. Според него тя също е от изключително значение за отличните отношения между народите на двете страни.

И двамата лидери изразиха подкрепа за българското малцинство. Молдовският президент покани българския премиер да посети град Тараклия, населяван от българската общност.

Снимка: Министерски съвет

По-късно премиерът Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна. Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, но също така изразиха надежда за деескалация на напрежението в региона.

 

Снимка: Министерски съвет

Българският министър-председател проведе среща и с грузинския премиер Иракли Гарибашвили. Двамата обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничество в областта на информационните технологии, на координацията в логистиката в рамките на Черно море и подкрепата за евроатлантическия път на Грузия.

Програмата на премиера Петков във втория ден от Мюнхенската конференция продължава с двустранни срещи с министър-председателя на Косово Албин Курти и с вицепрезидента за правителствени въпроси и обществена политика на „Гугъл“ в Европа Анет Крьобер-Рийл.


Share Follow

Leave A Reply