Българското правителство полага всеки ден усилия за промяна на страната ни, за да може да се развиват у нас и да виждат перспектива за своето развитие. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред учениците на българското неделно училище „Дора Габе“ в Мюнхен по повод 149-та годишнина от обесването на Васил Левски.

„Много се радвам, че съм с вас, в българското училище, защото знам, че без български език и култура всички сме като дърво без корен“, заяви Петков.

Той разговаря с децата за борбата за делото, завета и борбата за независимост, за която Апостолът на свободата жертва живота си.

„Васил Левски е вярвал, че свободата трябва да е българско дело, не на велики сили отвън. Затова и днес наша отговорност е да направим България такава, каквато искаме да бъде – просперираща и да работи по еднакви правила за всички граждани“, посочи премиерът.

 

Той обяви намерението на правителството да създаде фонд „Стамболов“, който ще допринесе за завръщането на успешните българи в страната, получили образование на високо ниво зад граница.

„Ако ви приемат в един от топ 20 университетите в света, българската държава ще покрие разходите за образованието ви, ако след това се върнете у нас, за да работите за родината си“, поясни целта на фонда премиерът пред българските ученици от неделното училище „Дора Габе“ в Мюнхен.

 


Share Follow

Leave A Reply