В компанията на беларуския си колега Александър Лукашенко руският президент Владимир Путин откри от Кремъл ученията на силите за стратегическо възпиране. Това съобщи за агенция „Новости“ Дмитрий Песков, говорител на държавния глава, съобщава БНР. 

По време на ученията бяха изстреляни аеробалистични хиперзвукови ракети “Кинжал”, крилати “Калибър” и “Искандер”, хиперзвукова “Циркон”, балистична “Синева” и междуконтинентална балистична “Ярс”. Отработени бяха удари по наземни и морски цели.

„Всички ракети поразиха целите си, потвърждавайки техните зададени характеристики“, се посочва в съобщение на Кремъл.

В учението участват сили и средства на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, на Южния военен окръг, Ракетните войски със стратегическо предназначение, Северния и Черноморския флот.

„Основната цел на тези учения е отработката на действия от стратегическите настъпателни сили по нанасяне на гарантирано поражение на противника“, каза началникът на руския Генщаб Валери Герасимов на Путин в коментар, излъчен по телевизията.

снимка: ЕРА/БГНЕС

Министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на Владимир Путин, че се отработва използването на ядрено оръжие. Путин следеше ученията от ситуационната зала в Кремъл с гостуващия му президент на Беларус Александър Лукашенко.

снимка: БГНЕС

Лукшенко е на официално посещение в Москва. На вчерашната обща пресконференция Владимир Путин му обеща, че ще му даде възможност „да покомандва стратегическите ядрени сили“.


Share Follow

Leave A Reply