В македонските медии се появиха възмутителни публикации заради изрязания македонски премиер Димитър Ковачевски от снимка, на която той позира заедно с българския премиер Кирил Петков и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Използваният от българския премиер фотошоп във Фейсбук стигна и до медиите в Северна Македония.

Снимката се появи във фейсбук профила на българския премиер, но на нея бе изрязан македонския му колега, като се виждаше само лявото му рамо.

Появи се и позиция на опозиционната партия ВМРО- ДПМНЕ, пише clubz.bg.

„ВМРО-ДПМНЕ е изключително изненадана от мълчанието на правителството на Република Македония относно хода на министър-председателя на съседна България г-н Кирил Петков, който представи снимката от тристранната среща с държавния секретар на САЩ, в която участва и премиерът Димитър Ковачевски, като двустранна, като грубо премахна образа на македонския премиер от снимката. Предвид характера на тази важна среща и за двете страни, както и изявленията на СДСМ за нови ветрове в отношенията със съседна България, подобен ход на премиера Петков по отношение на македонския премиер, не е просто акт на унижение на Димитър Ковачевски, което не е наш проблем, а пряко понижаване на страната ни, за което сме принудени да реагираме.

Развитието на двустранните отношения с всички съседи, както и развитието на стратегическото партньорство със САЩ, други съюзници и НАТО като цяло е основен приоритет за ВМРО-ДПМНЕ. Затова подобни ходове, както и мълчанието на Ковачевски в този смисъл, смятаме, че не допринасят по никакъв начин за равнопоставен и честен напредък в сътрудничеството между двете съседни държави.

Новите ветрове на приятелството, които правителството анонсира, издухаха Ковачевски от снимката с Петков.“

В медиите в Северна Македония излизат вече публикации, че премиерът ни Кирил Петков е споделил снимки с повечето европейски лидери, с които се е срещнал, с изключение на македонския си колега.


Share Follow

Leave A Reply