Според бившият виепремиер в служебния кабинет на Румен Радев Атанас Пеканов България нужда от диференцирано ДДС за храните.

снимка: БГНЕС

„От доста години защитавам тезата, че има нужда от диференцирано ДДС. Подкрепям виждането, че храните имат нужда от по-нисък данък добавена стойност. Да, вярно е, че това вероятно няма да свали цената, но ще помогне цените да не се покачват. Това е практиката и в други страни”, заяви пред Нова тв Пеканов.

Според него голяма част от инфлацията у нас е внесена.

„Тя не е резултат от паричната политика на централните банки. В Щатите очакванията са нещата да се успокоят”, каза още Пеканов.

По Плана за възстановяване Атанас Пеканов има прогноза, че ще е трудно да получим „Да“ от ЕВропейската комисия до 15 март.

„Риск за парите няма. Това, което ни притиска, е времето за реализация на проектите. Министър Василев правилно каза, че това може да започне и с национално финансиране. То ще бъде възстановено, когато се случи формалното одобрение. В началото има доста процедури за кандидастване, обществени проучвания. Ще мине доста време до изграждане на проектите. Въпросът е да изпълним всички зададени цели”, обясни  бившият вицепремиер.

В сектор „Транспор“ също трябва да има промени, убеден е Пеканов.


Share Follow

Leave A Reply