20% увеличение на заплатите и по-добри условия на труд искат полицаи, гранични служители и пожарникари от Бургас. Те се събират днес от 13,30 часа на национален протест пред Народното събрание. По предварителна информация, протестът ще бъде подкрепен от синдикалната федерация на служителите в МВР, съобщава БНР.

снимка: БГНЕС

Реформата в системата на МВР не се случва от години въпреки обещанията на всички управляващи, ние сме тези, които излизаме първи и обявяваме исканията си, защото нашият труд не се цени, особено в момента, заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР:

„Последното увеличение на заплатите е било преди 2 години, с 30%, в някои държавни структури. Тогава нашите заплати бяха повишени с 15 на сто, вместо с 30%.  В сектор „Сигурност“ заплатите им скочиха с 30 на сто, а ние още оттогава изоставаме със заплати. Към момента няма и индексация за това, като се има предвид и инфлацията, която е в момента от 7-8%, тя отделно натрупва в недостига от финансиране. В проекта за бюджет 2022 не са заложени такива пари.  Нямаме никаква комуникация обратна с министерството, не знаем нищо за проектите 2023-2024 година“.

„Против сме и за идеята, която бе подхвърлена за изваждането на службата по пожарна безопасност от структурата на МВР. Първо, не е поискано нашето мнение за тази промяна. Това не се прави по този начин“, посочи още Тенев. Синдикатът на служителите в затворите също ще подкрепи протеста.

 


Share Follow

Leave A Reply