България има необходимата инфраструктура и човешки потенциал да експлоатира атомна енергетика. „Не виждам да се е появила алтернатива на българската ядрена енергетика. През последните 50 години всеки анализ за състоянието на енергията в България започва с едно и също изречение – България е бедна на енергийни ресурси. По тази причина у нас беше развита ядрената технология.

Това заяви проф. Янко Янев пред БНР, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

Според него въпросът къде да бъдат новите ядрени мощности – в АЕЦ „Белене“ или в АЕЦ „Козлодуй“, е неправилен и се спонсорира от идеята да излезем от атомната енергетика. Той уточни, че трябва да се мисли в посока поставянето на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“, заради изтичане на ресурса на съществуващите блокове.

Янев подчерта, че ще е по-евтино да се построи реактора в Белене и това ще може да стане за шест години.

Той е категоричен че генерирането чрез газови централи не е рентабилно, тъй като 80% от цената на електроенергията е цената на газа и ако тя се повиши много, тази електроенергия става непродаваема. „Основният компонент на природния газ е метанът, който има 85 пъти по-силно климатично влияние, отколкото въглеродния двуокис, за който ни гонят да затворим въглищните централи. Редица експерти и в Брюксел вече повдигат въпроса. Но има големи икономически и геополитически интереси“, допълни Янев.

Янев съобщи, че е отправил предложение към президента да се създаде сериозна експертна група, на която да бъде възложено енергийната стратегия на България да бъде разписана от гледна точка на експертите, а след това партиите да я анализират с техните експерти.


Share Follow

Leave A Reply