Владимир Путин подписа указа за признаване на Донецка и Луганска народни републики. Това стана ясно по време на извънредното изявление на руския президент. Чака се потвърждение от Думата.

„Смятам за необходимо да приема едно отдавна назряващо решение – незабавно да бъде призната независимостта на ЛНР и ДНР. Моля, Федералното събрание на Руската федерация да подкрепи това решение, а след това да ратифицира договорите за дружба и взаимопомощ с тези две републики. Двата документа ще бъдат договорени и подписани в най-скоро време“, каза руският президент.

По- рано Владимир Путин говори за събитията в Украйна.

„Скъпи приятели, тема на моето изказване са събитията в Украйна. Това е важно за нас и за Русия. Обръщам се към руснаците в Украйна“, каза Владимир Путин.

В изявлението руският президент заяви, че въпросът е много сериозен и ситуацията в Донбас е придобила критичен характер. Не искам да давам оценки, а да кажа следващите стъпки, конкретизира Владимир Путин.

„Украйна не е съседна наша страна, а е неотделима част от нашата история, там са нашите близки и приятели. За да обясним действията на Русия и целите, които си поставяме, трябва да кажа няколко важни думи: Съвременна Украйна бе създадена изцяло от Русия. Сталин присъедини СССР и й даде някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също й подари допълнителни земи. Така се сформира територията на съвременната Украйна“, заяви президентът на Русия.

Руският президент подчерта, че Русия помага и на всички бивши съветски републики след разпада на СССР. Русия винаги е сътрудничила с Украйна и е уважавала нейния интерес, заяви Владимир Путин.

Руският президент отбеляза, че двустранните връзки между Русия и Украйна през 2011 година са били в размер на 50 милиарда долара. Много повече отколкото търговията й с ЕС преди пандемията, уточни Путин.

„Вместо партньорство, Украйна започна да проявява безцеремонен характер. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. С това украинските власти започнаха да трупат позитиви за себе си с абсолютно отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст и украинците забравиха колко много им е помагала Русия”, казва Владимир Путин, цитиран от НОВА тв.

Очаквайте подробности!

 


Share Follow

Leave A Reply