Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нито нисковъглеродна. Разпознаваме ядрената енергетика като проблем, а не като решение. Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред Bulgaria ON AIR.

“Съществуват и рискове от инциденти – видяхме два големи. За страна като България, при такъв инцидент, тотално фалираме”, заяви още Сандов.

Той заяви категорично, че е против въглищните централи, които също нямат бъдеще у нас.

“Марица Изток” ще се затвори, въпросът е кога. Като ТЕЦ може и да не се затвори, но енергийният компонент въглища, трябва да стане ясно на всички, приключва. Те създават климатичните промени, те са най-големият фактор за парниковите газове”, заяви още Сандов и допълни, че тези предприятия са длъжници заради квотите и че заради това ние трябва да излезем от тях, както икономически и екологично, така и енергийно.

Той подчерта, че заради мръсния въздух на страната ни са наложени множество санкции.

По отношение на строежа на “Алепу”, Сандов уточни, че експертите от РДНСК (Районна дирекция за национален и строителен контрол) ще се произнесът как да бъде възстановен теренът. Според него съоръжението трябва да бъде заровено и ако това стане ще трябва да се засадят местни видове.


Share Follow

Leave A Reply