За последните 77 години 32 пъти се стига до ситуация, в която САЩ „се налага“ да предприеме военни действия под претекст, че го прави в името на демокрацията, бори се с опасни терористи или друга „спасителна акция“.

По време на войната във Виетнам през 1961-1973 американците провеждаха тайни операции, даваха съгласие за бомбардировки, разполагаха сухопътните си войски, както сметнеха за най-добре, и някак от просто съветник САЩ се превърна в главно действащо лице в конфликта.

снимка: БГНЕС

Но нека си припомним и по-скорошните събитя, като например Косовската война през 1999г., вследствие на която се създаде така наречената операция „Съюзна сила“, начело със САЩ и разбира се НАТО. По време на разрушителните дейсйтвия, тогавашния президен Клинтън заяви, че въздушните удари ще продължат „толкова дълго, колкото е нужно“.

Така в очите на едни те са великата нация, готова да спасява и раздава правосъдие, но какво печелят самите те? Отговорът е прост – задвижване на икономиката.

След години на участие в различни военни действия, през 2000 г. стойността на Пентагона се удвоява от 260 милиарда долара на 550 милиарда долара. Отделните печалби на самите американци също не закъсняват – в списъка на Форбс броят на американските граждани набъбва от 320 на 1426 точно през същите тези години и това само показва, че войната е позитивен фактор за капитализма.

снимка: БГНЕС

След 11-ти септември продажбите на оръжия от страна на САЩ значително нарастват.


От 2002г. до 2016г. от САЩ са продали основни конвенционални оръжия на стойност 197 милиарда долара, както и свързана с тях военна арматура на общо 167 различни държави. Тук е момента да се спомене, че само през първата си година бившият президент Доналд Тръмп подписва оръжейни сделки с рекордни темпове, генерирайки потенциални продажби на стойност стотици милиарди долари.

сника: БГНЕС

Една от въпросните сделки бе тази със Саудитска Арабия на стойност 110 милиарда долара през 2017г., а друга – решението да се продава оръжие и на Украйна.

Важно е да се каже, че разходите за отбрана на държавите членки на НАТО са се увеличили с 3,9% през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

снимка: БГНЕС

Държавите от НАТО, които харчат минимум 2% от БВП за отбрана, са 11 – Естония, Литва, Латвия, Франция, Гърция, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Великобритания и САЩ, която е държавата с най-големи абсолютни разходи за отбрана и с най-голям процент от БВП разходи за отбрана.

Но какво се случва, когато няма война, когато няма, на кого да се продадат оръжията?

снимка: БГНЕС

Продажбите на американско военно оборудване на чужди правителства са спаднали с 21% до 138 милиарда долара през последната финансова година. Също така за последните три години БВП на САЩ пада с 0,1% на годишна база, докато икономистите даваха прогнози за нарастване.

При наличието на военни действия, САЩ винаги е била от най-активните страни, a сега въпроса по отношение на Русия – Украйна също не е изключение.

снимка: БГНЕС

Американците дори излязоха със становището, че разполагат с разузнавателна информация за руски план за измисляне на претекст за инвазия в Украйна, а именно използване на фалшиво видео, което ще се основава на скорошни кампании за дезинформация, според висши служители на администрацията и други, информирани за материала.

План, който САЩ е готова да развали и да „спаси“ Украйна. В отговор на това изявление Русия просто определи действията им като „креативен сценарий“.

снимка: БГНЕС

Въпреки, че в крайна сметка не представиха никакви доказателства от САЩ продължават да твърдят, че очакват инвазия от страна на Русия и са готови за нея и не пропускат възможност да дадат мнението си в публичното пространство и да оставят на „хищните“ американски медии възможността да разпространят информацията за поготовка за „война“.

При положение, че САЩ са доставили над една трета от продадените оръжия по света, държат 33% от световния пазар за оръжия и това е един от основните доходи на страната, може да се каже, че войната би била благоприятна за икономиката им.

Източници:https://www.cato.org/policy-analysis/risky-business-role-arms-sales-us-foreign-policy?fbclid=IwAR14RYNuYUTyF7VPg5SDtn3DqQKd7yljKm0hKTNKifgIqW6QOdq1Q9gaLHg#

https://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/military/etc/cron.html?fbclid=IwAR1mvP68AASwCMRVx2-lzC9orTuQdGcZSSC6sOeaMd42WQ1hO0uO3oRzfjw

https://www.reuters.com/world/us/us-weapons-exports-decreased-21-1382-billion-fiscal-2021-2021-12-22/?fbclid=IwAR1Hl56a4MiKfZPPzgKK0cwSx2dQ_nv9MzrTLUKyPc0dysxbgltS3JbMFts


Share Follow

1 коментар

  1. И сега като се почне едно плюе е по автора….

Leave A Reply