Външно министерство има план за евакуация на българите от Украйна. Това увериха от МВнР. Рано сутринта министър Теодора Генчовска е обсъдила с посланика ни в Украйна възможностите за това. Близо 102 души са заявили желание за евакуация. В посолството в Киев записват актуалната информация за тях, за броя членове на семействата им. Оттам умоляват гражданите да останат по домовете си, за да могат да се свързват с тях.

„Информацията, с която разполагаме, е, че има голяма паника в Киев. В части от страната няма ток, очаква се и мобилните данни да бъдат спрени. За Одеса информацията е, че няма паника, по думите на консула ни там”, заяви говорителят на МВнР Митко Димитров. „Към 7:25 информацията е, че не се нуждаем от вариант за пълна евакуация. Ситуацията е динамична, външният министър е събрала щаба в МВнР и се анализира ситуацията. Тя ще докладва на държавния глава”, каза Митко Димитров.

По думите му полетите са преустановени, евакуацията ще се осъществява по друг начин.
„Създаден е оперативен щаб в самото посолство. Действа се по всички възможни варианти”, каза Димитров. Ако се налага, ще има подслонени и в самото посолство, каза още той.

Визитата на министър Генчовска в Украйна е отменена.


Share Follow

Leave A Reply