Председателят на НС Никола Минчев заяви, че в бюджета, гласуван през седмицата в парламента е предвидено България да окаже хуманитарна помощ на Украйна.

„Това е една човешка трагедия. България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна“, заяви Минчев пред Нова тв.

Той уточни, че все още няма точен план за предоставяне на хуманитарната помощ и според него може би се работи по него, но това зависи и какво ще поиска засегнатата страна.

„България няма да бъде страна, която е изоставила Украйна или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО“, посочи той.

Минчев определи случващото се в Киев, като война:

„От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но премиерът го определи като война. Така го определихме и след съвещанието при президента. Да министърът на отбраната използва други – по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия на територията на Украйна, инвазията на Русия с цел завладяване на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война”.

Той уточни, че оставката на военния министър Стефан Янев не е на дневен ред в НС.

„Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши в рамките на НС. Ако този въпрос дойде в НС – ще я разгледаме. Аз в момента, казвайки моето виждане, че това е война и че не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната – изказвам лична позиция. Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос”.

Според него риск за страната ни от военни действия няма.


Share Follow

Leave A Reply