Швейцария забранява на петима олигарси, близки до руския президент Владимир Путин, да влизат в страната. Това каза на пресконференция министърката на правосъдието Карин Келер-Сутер, след като неутралната държава въведе санкции срещу Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министърката не назова имената на санкционираните от съображения за поверителност.

Temblor.net

Неутрална Швейцария ще участва прилагането санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради нахлуването в Украйна, включително замразяване на активи, съобщи днес швейцарското правителство – нещо, което е явно отклонение от традициите на алпийската държава.

„В контекста на продължаващата руска инвазия в Украйна Федералният съвет взе днес решение да се присъедини към пакетите санкции, наложени от ЕС на 23 и 25 февруари“, посочи в изявление правителството.

Швейцария наложи също финансови санкции срещу руския президент Владимир Путин, премиера Михаил Мишустин и външния министър Сергей Лавров, които влизат в сила незабавно, се отбелязва в изявлението.

снимка: БГНЕС

„Швейцария потвърждава солидарността си с Украйна и нейния народ и ще доставя хуманитарна помощ на хората, избягали в Полша“, каза правителството, което още веднъж предложи да посредничи в конфликта.

Швейцарският президент Игнацио Касис каза вчера, че е „много вероятно“ Швейцария да последва курса на ЕС.

 


Share Follow

Leave A Reply