Mинистърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се срещна с представителите на работодателските организации. На нея бяха набелязани конкретни стъпки за координация на усилията на държавата и бизнеса в помощ на бежанците от Украйна като настаняване и намиране на работа.

снимка: БГНЕС

На срещата стана ясно, че ще бъде създаден Национален координационен щаб с участието на работодателите, който ще подпомага украинските граждани, търсещи убежище и работа в страната ни. От страна на бизнеса беше изразена готовност за наемане на работа на украински граждани, които търсят закрила у нас. Възможностите за преквалификации също са изключително важни, смятат работодателите.

Представителите на АОБР обявиха, че има възможност да бъдат наети до 200 хил. специалисти във всички сфери на икономиката. От тях 20 хил. би наела само текстилната промишленост, но също така и в преработващата промишленост, в селското стопанство, в туризма и др. Има нужда от машинни инженери, шофьори, строители и др. Максимално бързо ще бъде събрана информация от бизнеса за възможностите в кои сектори е най-голямо търсенето.


Share Follow

Leave A Reply