Войната в Украйна свали маските в България. Стана ясно, че голямата коалция е напълно нефункционираща. БСП не само няма общи възгледи с партньорите си. Нещо повече, БСП няма място в управлението, защото на практика е напълно неспособна да защитава общоевропейските позиции заради зависимости. Проблем, който лети към управляващата коалиция със скоростта на снежна топка…

Вече бившият министър на отбраната и служебен министър-председател Стефан Янев, който беше начело на държавата половин година, също се оказа от грешната страна на барикадата. Изглежда управлението си има вътрешна опозиция. А ГЕРБ, ДПС и Гешев съвсем не са най-големите антагонисти, както напоително се внушаваше досега. Войната свали маските, но и размести пластовете в управлението в България. Управление, което, изглежда, има всички предпоставки да рухне всеки момент.

И въпреки че още преди да избуне войната в Украйна знаехме, че в България всяка причина за обединение се превръща в повод за разделение, вече имаме много по-ясна представа защо е така. Част от политическите сили в страната са вербувани в изпитаната тактика с имперски произход – „разделяй и владей“ и не са особено заинтересувани от необходимостта от стабилност и национално обединение дори на фона на извънредно мрачната реалност, в която живеем в последните над две години.

Не, на Шипка по време на отбелязването на Националния ни празник не беше мястото, нито времето да летят снежни топки към лицето на премиера! Не беше времето, нито мястото да се развяват руски знамена, докато на километри от нас под същите знамена на ракетен обстрел са подложени жилищни сгради, детски градини и болници! Да, не беше времето за политически лозунги! И определено не трябваше да позволяваме да се петни паметта на героите на свободата на лобното им място. Но го позволихме…

Затова не се учудвайте, че един политически лидер си позволи да започне война в Европа в 21 век под предлога, че иска да „денацифицира“ една държава, чийто президент има еврейски произход. Не се учудвайте от обръщението на посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, която сравни Освобождението на България с нахлуването в Украйна:

“Преди 144 години беше сключен историческият Санстефански мирен договор, поставящ край на Руско-турската война, и позволил на българския народ да получи дългоочакваната си свобода. След звучния отзвук на Априлското въстание, когато цяла Европа остана безучастна, именно твърдата воля на император Александър Втори, безстрашната руска армия и доблестта на българските опълченци създадоха предпоставки за възраждането на българската държава. Походът към Дунав получи мощно одобрение в Русия от всички слоеве на обществото, а участието в него се разглеждаше като важна мисия за спасението на православните братя и сестри от Османското иго. (…) По-голямата част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна по същия начин както и преди 144 години – като справедливи, отдавна належащи действия за защита на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим. Безразборно убиващ населението в продължение на 8 години”.

Не се учудвайте, срамувайте се. Когато дори няма нужда от адекватна аргументация, това означава, че граждани няма, има роби.


Share Follow

3 коментара

  1. Тодорова, вземи се научи на журналистика. Виж френската си колежка дръзнала да каже ИСТИНАТА а не като 99% от българските драскачи по поръчка. НЕ Ви стига нивото на журналист за да коментирате подобна тема.

  2. Преди да развявате нечие знаме си научете историята! Какво наистина е „направила“ Русия за нас. Замъглени комунистически мозъчета.

Leave A Reply