„Възстановяване на Руската империя е мотивът на Владимир Путин да нахлуе в Украйна. Това означава съхраняване изцяло и манифестиране на имперския руски манталитет, който не може да види по друг начин съществуването на Русия, освен като непрекъснато експанзираща империя със сигурна граница тази, която и от двете страни се пази от руски войници. Путин в продължение на 20 години управлява на основата на прагматично възраждане на геополитическата роля на Русия и днес се ориентира към най-ретроградните аргументи – защо Русия има право да подчинява други народи“.

Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

Според него Европа все още има шанс, ако се обедини и ако разбере, че трябва да се защитава:

„Европа е икономически много по-мощна от Русия и би могла да мобилизира ресурси, които да пратят наглия великоимперски режим на Кремъл където му е мястото. Европа трябва да демонстрира своята значимост във взаимоотношенията със своите партньори и най-вече в тези със САЩ“.

снимка: БГНЕС

Политологът подчерта, че Путин не би могъл просто да отстъпи, защото би декларирал края на своя режим.

„Неговото отстраняване от тази позиция е въпрос на време и на технически средства, които ще бъдат подбрани. Путин е влязъл в капан, от който няма излизане. Той може да се договори, но по начин, по който ще излезе с някакво лице от ситуацията. Колкото повече време минава, колкото повече убийства на невинни украински граждани се извършват, колкото повече се ожесточава този конфликт, толкова по-малко шансове остават за Путин да направи крачка поне встрани“.

По думите му Украйна се държи достойно, но тя има нужда от помощ, за да удържи по-дълго време.

„Колкото повече време удържи, толкова повече се качват шансовете за това икономическите удари върху режима в Кремъл да са по-безмилостни и да пречупят този режим, за да го поставят в ситуация на преговори, отстъпки, гъвкавост“.

Доц. Минчев коментира, че новата Студена война повтаря в някои отношения логиката на първата Студена война.

„Реакциите на Китай относно тази агресия са повече от предпазливи и доста противоречиви. Все повече анализатори се обединяват, че макар Китай да има полза от едно партньорство с Русия, то Китай не е готов да плати всяка цена за това партньорство. Това, което Русия прави в Украйна, може да доведе до дългосрочни и сериозни щети за Китай, ако се остави да бъде въвлечен в агресията срещу Украйна. Освен това тази агресия затваря и търговски пътища за Китай“.


Share Follow

Leave A Reply