„Мога да кажа, че Стефан Янев беше добър министър на отбраната. Явно причината да бъде елеминиран бяха вътрешнокоалиционни неразбирания. Допускам, че това, че ще направи свой проект, ще се реализира и ще получи не малка подкрепа от разочарованите в последната година. Янев олицетрворява силата на разума. Това е неговата сила. Може би ще имаме един позитивен глас на разума и дано тези очаквания да се сбърднат“, това заяви пред БНТ президентът Георги Първанов.

снимка: пресцентър

Според него бъдещата партия или политически проект на бившия министър на отраната, няма да е просто ляв. Според него в новия проект на Янев ще привлече вот от всички избирателите на партии. Виждам как хората го харесват и го подкрепят, каза още Първанов, като определи бившия военен министър като центрист, а не като ляво ориентиран. Излъчването на Янев е на центрист, каза Първанов. Според президента Първанов отстраняването на Янев е знак за разграничение на правителство от президента Радев, смята Първанов.

Георги Първанов коментира и присъединяването на България в НАТО и поведението на руския президент към онзи момент.

„Нито Путин, нито Русия не са противодействали за присъединяването на България в НАТО. Дори когато аз съм водил преговори за т.нар. американски бази, тогава Путин не възрази, но сега се появяат идеи по българското Черноморие да се разположат натовски оръжия с ядрен заряд може би. Чух един министър да говори за това. По мое време той апелираше да бързаме към Ирак, за да не изтървен парада на победата, но после, когато гръмна бомбата в Кербала, аз посрещах ковчезите на нашите момчета. Така, че по-кротко на войнолюбците. На България не й подхожда ролята на „ястреб“.“

Според него Русия има военни части, които се въздържа да използва срещу Украйна. „не бих искал да видя Киев и Одеса разрушени и още по-малко да виждаме жертви – не само граждани, но и военни“, добави той. Според него място на България е в ЕС и там би трябва да се чува ясно нашия глас, „а не само да козируваме и да изпълняваме решения.“

снимка: БГНЕС

„В света всичко се обърка, но не от вчера, не от миналата седмица“, коментира Първанов и войната в Украйна. Първанов припомни, че още миналата седмица той и колегите му от АБВ са апелираи за незабавно примирие. „Моята идея беше да се върви към формата НАТО-Русия, който даваше много решения. Само връщането на доверието може да бъде правилно, крайно решение“, каза още той и добави, че по телевизията вижда образа на военоначалника в Путин.


Като грозно и недопустимо определи той освиркването на Кирил Петков от Шипка. „Имаме десетки ярки дати, които трябва да отбелязваме, но да не забравяме, че на 3 март България е освободена. Да не забравяме, че да се стигне до 3 март е изминат дълъг път. Това не е подарена победа, тя е извоювана. Поклон пред всичи наши съюзници да се стигне до тази цел. Без този ден нямаше да го има Съединението, намаше да го има Денят за независимостта“, обясни Георги Първанов.


Share Follow

Leave A Reply