Русия настоява Украйна да прекрати военните действияда промени конституцията си, за да декларира неутралитет, да признае Крим за руска територия и да признае сепаратистките райони на Донецк и Луганск за независими територии. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред „Ройтерс“, цитирана от news.bg.

Той заяви пред агенцията, че Русия е казала на Украйна, че е готова да спре военните си действия „в този момент“, ако Киев изпълни нейните условия.

Песков заяви още, че Украйна е наясно с условията. „И вече им беше казано, че всичко това може да спре за миг.“

„Те трябва да направят промени в конституцията, според които Украйна ще отхвърли всякакви цели за влизане в какъвто и да е блок. Това е възможно само чрез промени в конституцията“, допълни Песков.

По думите му, Русия не предявява допълнителни териториални претенции към Украйна.

„Ние наистина завършваме демилитаризацията на Украйна. Ще я завършим. Но основното е Украйна да прекрати военните си действия. Те трябва да спрат военните си действия и тогава никой няма да стреля“, каза той.

„Те трябва да направят промени в конституцията си, според които Украйна ще отхвърли всякакви цели за влизане в какъвто и да е блок. Говорихме и за това, че трябва да признаят, че Крим е руска територия и че трябва да признаят, че Донецк и Луганск са независими държави. И това е. (Военните действия) ще спрат след миг“, заяви категорично Песков пред „Ройтерс“.

Москва обяви исканията си преди преди насрочения за днес по-късно трети кръг от преговори между Русия и Украйна.


Share Follow

Leave A Reply