„Това ли е промяната? Не това имахме предвид, когато съставяхме коалицията…“ С тези думи се обърна депутатът от БСП Георги Свиленски към патрньорите си от „Продължаваме промяната“. Такава е и ситуацията в управляващата коалиця на 89-ия ден от сформирането на кабинета – променена…
След като от „Продължаваме промяната“ алармираха за притеснителни „назначения и уволнения“ в Министерството на земеделието, където ресорен е министър на БСП, от левицата отвърнаха като поставиха въпроса за съществуването на кабинета. Логиката е проста: Ако в кабинета на промяната, няма промяна, то тогава няма и кабинет.

Tака преди още да навърши 100-те си дена, кабинетът „Петков“ изпадна в екзистенциална криза, провокирана от партията столетница. Все пак подкрепата на БСП е екзистенц минимума, необходим за оцеляване на управлението. Както е видно, коалицията е в капана на БСП – ако нещо не й позволено, „обиграната старица“ веднага играе всичко или нищо.

Уловката тук е следната – БСП чисто и просто блъфират. Нови избори не само биха ги екстрадирали в опозиция за години напред, но и не е ясно дали изобщо ще могат да се доредят до Народното събрание при наличието на все повече нови политически формации. Потенциална партия на Стефан Янев или президентска такава, например, биха ограбили напълно и без друго вече не толкова богатата столетница.

 

Освен това войната в Украйна тепърва ще формира политическите възгледи и пристрастрия на българските избиратели – най-малкото ще консолидира проевропейския и русофобски вот на фона на случващото се в Украйна. Както ясно заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, БСП са твърдо против санкции за Русия, помощ за Украйна, освен строго хуманитарна. А днес от левицата се обявиха и против нидерландски изтребители да охраняват българското небе, защото нямало нужда…

снимка: БГНЕС

И, дa, не това имаха предвид БСП, когато съставяха коалицията. Едва ли са очаквали да им се търси сметка за действията след като така усложливо предложиха своето партньорство. Трагедията обаче е, че с и без БСП управлението е обречено. Самото присъствие на БСП в коалицията я компрометира, извадена от управлението обаче тя ще се разпадне. И вината за това е на всички коалиционни партньори, които уж нямаше да дават индулгенции на никого, но на БСП опростиха всичко. Вината е на тези, които подцениха столетницата, която макар и стара, съвсем не е немощна и за пореден път изигра партньорите си, изигра и избирателите!


Share Follow

Leave A Reply