Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански е един от кандидатите за управител на БНБ. Това каза самият той в ефира на НОВА тв. По думите му  колегите му от „Има такъв народ“ са твърдо решение да го номинират, въпреки че „по различни канали“ е бил убеждаван по един или друг начин да се откаже.

Снимка: Informo.bg

„През изминалата седмица при мен стигаха поне по 5 различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си”, обясни Каримански.

Депутатът от ИТН не знае дали е обсъждан конкретен кандидат.

„Може би от всяка една от партиите може да искат да издигнат такъв кандидат и аз приветствам това. В тези разговори през изминалата седмица ми казваха „Спокойно, има и други важни постове”. Аз не се боря за пост. Никога не съм се борил за такива. За мен е важно да се допринесе с нещо в това как една централна банка може да бъде наистина и модернизирана, и отговорна за онези много въпроси, които стоят пред нея”, добави Каримански.

Кандидатът за управител на БНБ прогнозира, че инфлацията у нас з ацялата година ще бъде около 8,5%.

снимка: blog.willis.com

„Надявам се в следващите месеци да има успокоение в обществото от гледна точка на решения за начина, по който може да се влияе върху инфлацията и цените, защото няма как да не свържем индекса на цените с инфлационните процеси в страната”, каза той.

Именно инфлацията и начинът, по който ще се справим с нея е един от проблемите пред управлението на страната, каза Каримански.

„Трябва да сме отговорни за живота и здравето на хората у нас, за да има суверенна България. Трябва първо да се погрижим за тях”, коментира той.

„През февруари 2022 г. спрямо февруари 2021 г. инфлацията е малко над 9% общо по хармонизирания индекс. Тя е задействана от няколко основни фактора. Единият беше много отпреди войната – беше напечатана доста голямата маса пари в Европа. Войната допринесе още повече за това. Имаше и фактор, който е свързан с енергетиката и енергийните източници”, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента.


Share Follow

Leave A Reply