Премиерът Кирил Петков разговаря днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на двустранна среща в Анталия, където се провежда второто издание на Международния дипломатически форум, съобщи правителствената пресслужба.

Акцентите в разговора бяха добросъседските отношения между България и Турция, както и желанието за по-активно сътрудничество в енергийния сектор, в сферата на икономиката, инфраструктурата и отбраната, съобщи БНР.

Петков и Ердоган отбелязаха напредъка и добрата работа по време на двустранните срещи на министрите на транспорта и предприетото за облекчаване на трафика на ГКПП-тата.

Те обсъдиха възможностите за подобряване на транспортната свързаност и изграждането и подобряването на пътните връзки, включително между Пловдив и Истанбул. Турският президент поздрави българския премиер за волята на правителството да пребори корупцията и да реформира съдебната система. Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече инвеститори.

Петков от своя страна приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите разговори между Украйна и Русия.

 

Преди това премиерът Кирил Петков участва във втория ден на Световния дипломатически Форум. В рамките на панела лидерите обсъдиха темата за промяната.

Премиерът подчерта, че условието да направиш промяна в обществото и в политиката е това да си независим.

След срещата му с турския президент Ердоган, Петков заяви, че тя е била много конструктивна. Предмет на обсъждане са били икономическото сътрудничество, увеличаване на инвестициите и търговията между България и Турция.

По думите на Петков тази среща поставя ново начало на българо-турските отношения.

Акцент на срещата е бил и газа преминаващ през Турция. Петков е изразил надежда, че ще има по-добри връзки между „Булгартрансгаз“ и турската страна, съобщи Министерски съвет.

Петков заяви, че на срещата е било обсъдено и премахването на корупцията при преминаването на общата ни граница.


Share Follow

Leave A Reply