Централната банка на Руската федерация е забранила на банките да дават валута в брой на гражданите, както и да правят преводи към сметки в чуждестранна валута. Това съобщават от пресслужбата на Централната банка на Руската федерация, предава БГНЕС.

Руснаците могат да теглят средства от банкова сметка в чуждестранна валута без ограничения в сумите, но само в рубли. Предходните ограничения бяха само за теглене на еквивалент на до 10 хиляди долара.

От 12 март средствата, получени като превод от банка извън Руската федерация, както и от електронни портфейли, могат да се теглят само в рубли. Ограниченията ще са в сила до 9 септември 2022 г.

По-рано днес САЩ забраниха вноса на доларови банкноти в Руската федерация. ЕС вече определи същото ограничение за еврото.

Cetral Bank of Russia with flag

Валутните резерви на Централната банка на Руската федерация също са блокирани от санкции.

Междувременно БНР съобщава, че днес влизат в сила европейските санкции за ограничаване на достъпа до SWIFT на седем руски банки, провокирани от руската инвазия в Украйна. Сред тях е втората по големина банка в страната – VTB, която вече е под санкции и от страна на САЩ. Останалите шест институции с отнет достъп до мрежата са: „Внешэкономбанк“ (ВЕБ), „Банк Россия“, „Промсвязьбанк“, „Банк Откритие“, „Новикомбанк“ и „Совкомбанк“, информира репортерът Марта Младенова

Изключение от санкциите правят „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ – първата и третата по големина руски банки, през които преминават международните плащания, съответно, на петрол и на природен газ.

Решението на Европейската комисия бе оповестено на 2 март, като Брюксел даде 10-дневен срок, за да не се стигне до сътресения на финансовите пазари. Заради оповестеното ограничение на достъпа до SWIFT курсът на рублата спрямо долара отбеляза още по-рязък спад от 30%.

Според Европейската комисия, заедно с останалите санкции, вече 70 – 80% от финансовата система на Русия е засегната.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Около половината от банките в Русия са свързани със SWIFT, като останалите имат връзка с китайската алтернатива на мрежата. След като бе застрашена от подобни санкции през 2014 г. заради анекса на Крим, Русия започна да разработва и вътрешна система


Share Follow

Leave A Reply