Днес 12 март се чества празника Тодоровден. Той се отбелязва винаги в първата събота на Великия или Великденския пост и е посветен на Свети великомъченик Теодор Тирон.

Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

В подготовката на празника участват и млади и стари. Преди изгрев слънце стопанката на къщата замесва обреден хляб с формата на кон или подкова и го украсява с орехи и скилидки чесън. Най-често се наричат копито, конче, кукла или Свети Тодор. Стопанинът сресва празнично конете, в което помагат и момчетата от къщата. В гривата им се вплитат сини мъниста /синци/, които ги пазят от уроки и червен конец, за да ги пази от „зли очи“. За конската опашка на този ден е отредено специално внимание – тя се сплита и се украсява богато.

 

В Габровско на Тодоровден се спазва отдавнашна традиция – близки и роднини носят краваи в дома на младите булки, които са се омъжили през изминалата година. Едва след този ден по-възрастните от рода и семейството започват да ги наричат „невести“.

Именници днес са Тодор, Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея.


Share Follow

Leave A Reply