„Заминават за Харков. Там ще живеят. Уплашиха се (…) Без багажа заминават…“

Тази седмица в рубриката “Има място за култура” Ви представяме постановката “Вуйчо Ваньо”. На фона на войната в Украйна, руската класика „Вуйчо Ваньо“, но поставена на една напълно различна сцена, ни предстaвят младата режисьорка Мартина Георгиева и екипът й от актьори. Мартина Георгиева е завършила режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на Иван Добчев заедно с Мария Бакалова.

Класическата пиеса се играе не на сцената на някой столичен театър, а в къща (творческа къща „Гроздаре“ на ул. Мадрид 16). Публиката е поканена „на гости“ и местейки се от стая в стая става свидетел на действията и емоциите на персонажите. Театралното преживяване се отличава от всичко правено досега. Представлението е бутиково – малка група от хора имат възможността да присъстват на спектакъла заради уникалното пространство. Дистанцията актьор-зрител е максимално скъсена. Постигнато е усещането за интимност, което големите театрални зали не могат да предложат. Публиката дори може да усети миризмата на чай и водка във въздуха и да се потопи максимално в атмосферата. Преживяване и пространство, от което е много по-трудно да си тръгнеш и да се откъснеш след като пиесата вече е свършила.

С какво е уникална постановката и какво има да каже Чехов на съвременна Русия вижте в разговора ни с Мартина Георгиева и актьорите Георги Няголов, Мартина Пенева, Лора Недялкова, Петър Петров, Елена Дечева, Георги Караиванов.

През април спектакълът можете да гледате на 05.04; 15.04 и 16.04. За повече информация вижте „Фейсбук“ страницата на постановката.


Share Follow

Leave A Reply