В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година. Предлагането е налице, няма дефицит на стока. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, пред БНТ.

„Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата“, заяви още Нинова и подчерта, че се създава изкуствено напрежение около цената на олиото.

„Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани – тръгвайки към това, сами си вредим“, поясни тя.

По думите й, от три дни текат проверки по магазините в цялата страна, според които има „абсолютно изрядни търговци, но има и драстични случаи“.

снимка: БГНЕС

Нинова припомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава членка може да спре износа на основни продоволствени продукти. Тя заяви още, че БСП е внесла закон за таван на цените преди две години, в началото на COVID пандемията, но президентът Радев е наложил вето.

Тя изрази надежда, че цената на бензина няма да мине три лева.

Нинова коментира и темата за несъгласието на БСП за изтребители от Нидерландия, които да охраняват въздушното пространство на България.

„Няма пряка заплаха – защо да идват натовски сили и самолети да ни пазят? Това е причината“, заяви Нинова.


Share Follow

Leave A Reply