Правилата са такива в момента, че тестването на учениците ще отпадне, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000. Към края на миналата седмица 60 общини бяха в тази ситуация. Голяма част от децата вече не се тестват. Важно е как ще се развие ситуацията в следващите дни. Това заяви пред медиите министърът на образованието Николай Денков.
„Решението за отпадане на тестването на учениците е на Министерството на здравеопазването, защото те следят за здравето на децата“, посочи Николай Денков.

„Има успокояване, има спадане. Ние следим колко са карантинираните ученици и учители, но след това правилата ги задава Министерството на здравеопазването“, добави Денков.

Денков уточни, че към края на миналата седмица в България е имало около 11 300 деца и младежи от Украйна и че част от тях може и да излязат от страната.

„Около 20 000 деца могат да бъдат включени в нашата образователна система без съществена реорганизация. Много важно е първо да бъдат настанени семействата. Те трябва да подадат молби към регионалните образователни управления и те ще бъдат насочени към свободните места в училище. Ако това, което се случва в Украйна, продължи, тогава ще се наложи друга организация – да се отварят паралелки. С колегите обсъждаме да можем да стигнем до около 100 000 деца. Имаме и около 6 500 места в центровете за личностно развитие, където също могат да влязат украинските деца за извънкласни дейности.“, обясни той.
Денков допълни, че деца, които имат двйно гражданство, могат веднага да бъдат включени в системата.
„Има подадени документи от такива семейства, очакваме здравните власти да кажат кога могат да влязат в образователната система“, добави още Денков.

Share Follow

Leave A Reply