Външният министър на Русия, Сергей Лавров изрази надежда, че бойните действия срещу Киев ще приключат с подписването на всеобхватни документи по въпросите на сигурността, които ще предвиждат за Украйна статус на неутрална страна, отбелязват ТАСС и РИА Новости, цитирани от БТА. „Тези задачи са абсолютно легитимни и разбираеми“, заяви висшият дипломат.

„Руската специална операция в Украйна провали антируските планове на Запада“, заяви Лавров на публична проява в Москва, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Президентът Владимир Путин целеше с тази операция „първо, да се гарантира сигурността на хората в Донбас; и второ – да се премахнат заплахите за Руската федерация, трупани под формата на милитаризация и нацификация на Украйна. Щом разбраха, че нашата линия е спомогнала да бъдат провалени техните замисли, виждате – сякаш са пощръклели“, каза Лавров.

Според него обаче се усеща как САЩ „държат за ръка“ Украйна по време на преговорите с Русия. „Постоянно се усеща, че някой „държи за ръка“ украинската делегация, най-вероятно американците, като не й позволяват да скланя на искания, които смятам за абсолютно минимални. При все това процесът върви“, посочи Лавров.

Украинската криза бе предизвикана от политиката, която Западът водеше спрямо Русия, щом разбра, че федерацията „няма да бъде послушна“, заяви руският външен министър. Русия иска равноправен мир без войни и проекти, целящи „да насъскват“ едни държави срещу други, добави той.

Инициативата на полското правителство да бъдат изпратени в Украйна мироопазващи сили на НАТО може да е продиктувана от стремежа на Варшава да поеме контрола над Западна Украйна чрез полски контингент, който да е гръбнакът на тези сили, предположи Лавров.

Взаимодействието между Москва и Пекин ще укрепва на фона на действията на Запада, който грубо подкопава основите на международната система, увери руският държавник.


Share Follow

Leave A Reply