Украинското министерство на отбраната съобщи късно в петък, че въоръжените сили на страната „временно“ са загубили достъп до Азовско море на фона на стягането на руската примка около важното пристанище Мариупол, съобщи Ройтерс, цитирана от dariknews.bg.

„Окупаторите постигнаха частичен успех в Донецкия оперативен район и временно лишиха Украйна от достъп до Азовско море“, се казва в съобщение на украинското военно министерство. В информацията не се уточнява дали украинските сили са си възвърнали достъпа до морето.

В петък Русия съобщи, че силите й „затягат примката“ около Мариупол, където според оценките 80 процента от жилищата са засегнати, а около 1000 души е възможно да са все още затрупани в импровизирано бомбоубежище под разрушения от обстрела театър.

Мариупол заема стратегическо място на брега на Азовско море и е цел на руската инвазия още от началото й на 24 февруари.

Градът се намира на пътя между анексирания от Русия Кримски полуостров на запад и Донецка област на изток, която частично се контролира от проруските сепаратисти. Още на 1 март Русия обяви, че е отрязала достъпа на украинските въоръжени сили до Азовско море.


Share Follow

Leave A Reply