Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков трябва да има нови разпити на бившия премиер Бойко Борисов.

На въпроса беше ли необходим арест и какво е очаквало МВР да намери при обиските в жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова, Рашков отговори така: „Един известен човек, който тези дни взе отношение по въпроса – Осман Октай се казва, дори каза, че арестът на Бойко Борисов е закъснял с две години. Много хора смятат, че арестът на Борисов трябва да се състои всеки петък заради онова, което те знаят, че е вършил в нашата страна”. Това заяви Бойко Рашков пред НОВА.

Според него националната прокуратура е поставена под политическо ръководство. Твърдението си той мотивира с това, че главният прокурор Иван Гешев се обръща към бившия политически ръководител Борисов с обръщението „шефе”. “Така се срива цялата принципна позиция на нашия законодател за независимостта на българската прокуратура”, казва Рашков.

 “Тези шкафчета, които останаха неразследвани от нашата прокуратура – как мислите? Трябва ли да останат неразследвани от нашето общество? И ако има – откъде Борисов ги притежава? Очаквахте ли да откриете нещо? Какво са искали разследвашщите и какви очаквания са имали аз не мога да кажа пред вас”, подчерта Рашков.

“Когато обвинението прочете в един материал, който й е изпратен от МВР, известни имена, като например Борисов, Горанов и ПР-ката на Борисов, това заостря вниманието на прокуратурата и тя проявява изключително старание да постави така нещата, че МВР е извършило една незаконосъобразна дейност”, категоричен е министърът.

„В задачата се пита каква е тази ярост, каква е тази съпротива от определени кръгове, които не желаят да се установи фактическата установка. Какво толкова е направило Министерство на вътрешните работи в лицето на Главна дирекция „Национална полиция”, които са се опитали за известен период от време да съберат информация в тази насока и ще продължат евентуално да събират, ако не бяха спрени брутално от Прокуратурата вчера?”, попита риторично министърът.

снимка: БГНЕС

По думите на Рашков той е бил информиран, че делегираните прокурори на ЕП имат общо със сигнала на бизнесмена Васил Божков. В най-скоро време България очаква да получи такава официална информация. „Силно се надявам Божков да бъде разпитан по производството, което ние образувахме в четвъртък, тъй като прокуратурата нямаше да го образува никога”, категоричен е той.


Share Follow

Leave A Reply