По инициатива на преподаватели от Филологическия факултет на Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“, доброволци от Благоевград организират безплатен езиков курс по български език за бежанци от Украйна. Това съобщи пред БТА преподавателят в университета доц. Биляна Тодорова.

Два пъти седмично преподаватели от ЮЗУ ще обучават на български език, пристигналите в Благоевград бежанци. Това ще стане със съдействието на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в областния център. За целта на преподавателите ще им бъде предоставена зала в библиотеката.

„Към момента интересът към безплатните езикови курсове е голям, посочи доц. Тодорова. Това са хора, които имат желание да учат, работят, да бъдат полезни и да се адаптират по-бързо. Преподаватели от университета в Благоевград започват курс и с настанените в базата на ЮЗУ в парк „Бачиново“ украински бежанци. Там групата е от 14 човека и с тях два пъти седмично ще работят преподаватели от висшето училище“, допълни доц. Тодорова.

Тодорова уточни, че се предвижда да бъде обособен кът за по-малките деца, докато се провеждат курсовете с техните родители, а студенти от двата университета в Благоевград – Американския университет в България и ЮЗУ „Неофит Рилски“, са изявили желание да се включат като доброволци в заниманията с децата.

Безплатните курсове се провеждат със съдействието на редица институции, допълни преподавателят в ЮЗУ. Повече информация за езиковите курсове може да се получи на фейсбук страницата на Български червен кръст – Благоевград и във фейсбук групата „С мисъл за украинските бежанци в Благоевград“.


Share Follow

Leave A Reply