Главният прокурор Иван Гешев покани на публичен дебат министъра на правосъдието Надежда Йорданова и председателя на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов, съобщи dnes.bg.

Тема на дебата ще бъде изготвения от Министерството на правосъдието и внесен за обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с който се предлага закриване на специализираното правосъдие. Това става ясно от изпратените от Гешев писма до Йорданова и Христо Иванов.

„Прокуратурата на Република България изцяло подкрепя идеята за необходимост от съдебна реформа, с цел оптимизиране на наказателния процес и гарантиране върховенството на закона, но за съжаление съкратените срокове на общественото обсъждане не позволиха да се развие желаният от магистратите дебат“.

От прокуратурата уточниха, че закриването на специализираното правосъдие е важен за обществото въпрос, за това е необходимо да бъде проведен професионален диалог пред медиите в широк формат. Според тях, така обществото ще бъде запознато с аргументите и на двете страни по този въпрос.

„Прокуратурата на Република България потвърждава намеренията си за ефективно и ползотворно сътрудничество в духа на общата цел за гарантиране правата на гражданите и осигуряването на справедливо правосъдие“, се посочва в съобщението.


Share Follow

Leave A Reply