Руският природен газ трудно би могъл да бъде заменен. Алтернативите са втечнен газ през терминали – през Гърция и Турция. Предстои да се разбере какви ще са възможните капацитети. Има предложения за доставка на втечнен газ от Катар, Египет. Египет разглежда България като възможност за хъб, който да разпределя газ за нашия регион. Това каза пред БНР Радослав Рибарски, депутат от „Продължаваме промяната“ и председател на комисията по енергетика в парламента.

снимка: ЕПА/БГНЕС

„Договорът с „Газпром“ е търговски, който трябва да се вземе на ниво „Булгаргаз“, предполагам и на ниво изпълнителна власт. От думите на вицепремиера и на министъра на енергетиката разбирам, че в сегашната ситуация не могат да се водят търговски преговори. Нямам информация за окончателно взето решение да не се преговаря с „Газпром“, уточни той.

Той допълни, че от „Продължаваме промяната“ са обсъдили и следят ситуацията и тя не предполага да се водят търговски преговори.

Европейската комисия
Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

„Европейската комисия също така възнамерява да се водят общи за целия Европейския съюз разговори за подсигуряване на горивата“, допълни той.

Рибарски уточни, че при търговски преговори за целия ЕС – колкото по-големи са количествата, колкото по-големи са възможностите за дългосрочност на договорите, това ще предопредели условията за всички заедно, а не всеки поотделно и допълни, че при излизане на всеки поотделно на международния пазар ситуацията е съвсем различна.


Share Follow

Leave A Reply