„Вече 100 дни България се управлява от правителство на промяната. Този период е достатъчен, за да се очертаят тенденциите, които задава едно управление. Последните 100 дни бяха период на безвремие, невъзможност за взимане на адекватни решения, а оттам и на задълбочаване на поредицата кризи, пред които е изправена страната ни“. Това каза заместник-председателят на ПГ ГЕРБ – СДС Тома Биков в декларация от името на парламентарната група.

„Първата и най-съществена криза, с която не успя да се справи управлението на промяната е политическата криза. Вместо да положи усилия за консолидиране на обществото и политическата система в името на по-ефективен отговор на предизвикателствата, пред които е изправена страната, правителството ясно показва, че не е в състояние да обедини около себе си дори управляващото мнозинство. Разделителните линии в обществото бяха задълбочени, а с всеки изминал ден, разломите в четворната коалиция стават все по-видими. Причината за последното е, че за сто дни, партиите в управляващото мнозинство, така и не успяха да изработят ясни и работещи механизми за взимане на решения“, посочи той.

„Инстинктът за разрушение се превърна в основно и единствено политическо основание за съществуването на настоящата коалиция. През това време българите станаха чувствително по-бедни, страната беше лишена от перспективата си за развитие, загуби извоювани позиции в международен план, а обещанията за справедливост и съдебна реформа затънаха в блатото на некомпетентността и безидейността“, се казва още в декларацията.

снимка: БГНЕС

„Днес България е по-бедна, по-слаба и по-разединена отколкото беше преди 100 дни. Отговорността за този резултат не е на опозицията, а на управляващите. Тяхно беше решението да излъчат за министър-председател човек, който не просто е лишен от политически опит и качества, но и вече е все по-видно, няма потенциал да придобие такива в хода на своя мандат. Почти всеки ден от мандата на настоящото управление е белязан с международни и вътрешнополитически гафове на неговия премиер. Затова днес българския политически и обществен живот изглежда като Кирил Петков – объркан, неспасяем и безнадежден“, каза още Биков.
„Затова ние виждаме като единствен изход от създалата се ситуация оставка на правителството, разпускане на 47-ото Народно събрание и свикване на предсрочни парламентарни избори. Изразяваме тази своя позиция с пълното съзнание за рисковете и опасностите, които носи подобен сценарий“, посочват от ГЕРБ.


Share Follow

Leave A Reply