Украинският президент Володимир Зеленски направи изненадващо включване с видеоконферентна връзка във Форума в Доха, предаде Асошиейтед прес. Той призова ООН и световните сили да се притекат на помощ на Украйна, за да се прекрати военният конфликт.

снимка: БГНЕС

 

В своето обръщение към участниците в мероприятието, провеждано в катарската столица, Зеленски разкритикува руските действия в Украйна. Зеленски заяви, че разрушенията в украинския пристанищен град Мариупол са съпоставими с тези в Алепо, до които се стигна в рамките на войната в Сирия.

„Те унищожават пристанищата ни. Липсата на износ от Украйна ще засегне страни по целия свят”, каза украинският лидер.

„Бъдещето на Европа е свързано с вашите усилия”, подчерта Зеленски и призова за по-голям износ на енергийни ресурси – нещо, което е от особена важност за Катар като световен лидер в износа на природен газ.

„Русия съзнателно се хвали с факта, че може да унищожи с ядрени оръжия не само определена страна, а цялата планета”, допълни украинският президент.

Той отбеляза също така, че мюсюлманите в Украйна ще трябва да се сражават по време на наближаващия свещен за тях месец рамазан. „Трябва да гарантираме, че този месец рамазан няма да бъде помрачен от страданието на хора в Украйна”, призова Зеленски.


Share Follow

Leave A Reply