След изявлението на американския президент Джо Байдън във Варшава, че руският президент Владимир Путин не може да остане повече на власт, от Белия дом последва уточнение. Подробности за събитията около Украйна, съобщава БНР.

Президентът каза, че на Путин не може да бъде позволено да упражнява власт над своите съседи или региона. Той не обсъждаше властта му в Русия или смяна на режима, се посочва в уточнението.

снимка: БГНЕС

Преди това думите на Байдън предизвикаха моментална реакция и от Кремъл. Говорителят Дмитрий Песков бе категоричен: „Не Байдън е този, който решава. Президентът на Русия се избира от руснаците“.

Междувременно Вашингтон обяви допълнителни 100 милиона долара помощ за Украйна за укрепване на охраната по границите и инвестиции в полицията. Средствата са за защитна екипировка, бронирани превозни средства, комуникационни технологии и медицински доставки.

Украинският президент Володимир Зеленски отново поиска оръжия от държавите-членки на НАТО.

снимка: БГНЕС

По данни на украинската армия Русия продължава атаките срещу гражданска и военна инфраструктура в обсадения град Мариупол, както и обстрела в предградия на Киев и директно срещу украинската столица. Вчера, малко преди речта на президента Байдън във Варшава, руските сили нанесоха няколко ракетни удара в Лвов, при които пострадаха петима души.

Хиляди представители на руската общност в Прага участваха в антивоенно шествие, като развяваха украински знамена и носеха плакати срещу руското нашествие. Няколко активисти разляха червена боя на стълбите на руското посолство в чешката столица – символ на кръвта на загиналите.

Лондонският площад „Трафалгар“ се превърна в море от жълто и синьо след призива на украинския президент Володимир Зеленски за протести срещу кръвопролитията в Украйна.


Share Follow

Leave A Reply