При откриването на първия регионален форум за развитието на Благовград, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер заяви, че основен приоритет на държавата е да подпомага иновативните и високотехнологични компании, които са в основата на устойчивия икономически растеж у нас. Форумът е организиран от местната власт и Американския университет в България.

Развитието на Благоевград, който разполага с прекрасна природа и сериозен академичен ресурс чрез двата си университета, може да бъде подпомогнато от привличането на модерни и устойчиви бизнеси. Това, заяви министърът на иновациите и растежа преди началото на форума.

„И за нас е много важно колкото се може повече от него да се случва с иновативни компании, тъй като те са не само най-бързо растящи, а и най-устойчиви на трудните икономически ситуации, които в момента се случват, не само в България, но и в цяла Европа и в целия свят.“

Лорер заяви още, че държавата ще продължи подкрепата си на приоритетно устойчивия и бързоразвиващ се бизнес. Той даде като пример най-успешните стартъп компании, които са започнали  своята дейност в благоевградските университети.

„Нашата мисия е точно тук да чуем идеите и да споделим с какви инструменти разполага държавата, за да ги подкрепи – индустриални зони, стартъп зони, туризъм, всичко това е на масата и инструментариумът на държавата е тук, за да помага.“

Относно това дали ще продължат мерките за подпомагане на бизнеса и социално уязвимите групи и след края на епидемичната обстановка Даниел Лорер заяви:

„Нека да оставим това за решение на парламента. Ние сме твърдо за продължаване на някои от мерките.“


Share Follow

Leave A Reply