Председателят на Народното събрание (НС) Никола Минчев участва в Конференцията на председателите на парламенти от страните от Европейския съюз (ЕС) в Словения, съобщиха от пресцентъра на НС, цитирани от БТА.

В първия ден от форума Никола Минчев участва в обсъждането на темата „Ролята на парламентите в политиките за извънредни ситуации – изграждане на устойчивост за демократично управление“.

„Парламентът е основополагаща институция в нашите демократични общества. Неговото функциониране е жизненоважно за отчетността на изпълнителната власт и за гарантиране на правата на гражданите“, заяви председателят на Народното събрание в словото си по време на сесията, цитиран в прессъобщението.

Никола Минчев посочи, че в извънредните ситуации парламентите бяха изправени пред няколко сериозни предизвикателства. На първо място, те бяха призвани да намерят нови средства за тяхното функциониране. На второ място, трябваше да потърсят баланса при ограничаването на свободите на гражданите при стриктно спазване на принципа на пропорционалност.

„Парламентите в държавите членки на ЕС бяха изправени пред трудни избори при оценката на това коя е необходимата и легитимна намеса в живота на гражданите, която в достатъчна степен може да защити общественото здраве“, каза Минчев.

На трето място председателят на НС очерта необходимостта от ефективен контрол върху изпълнителната власт.

Конференцията бе открита с изказвания на председателя на Държавното събрание на Република Словения Игор Зорчич и председателя на Националния съвет на Република Словения Алойз Ковша. Председателите на парламенти бяха поздравени от президента на Република Словения Борут Пахор и от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, се посочва в съобщението.

В рамките на първия ден от конференцията председателят на Народното събрание Никола Минчев се срещна с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери. Председателите се обединиха около необходимостта да бъде продължен и задълбочен междупарламентарния диалог между двете страни. Парламентарното измерение на диалога бе оценено като изключително важно, като председателите се надяват то да се случи не само на равнището председателски срещи, но и между групите за приятелство, се посочва още в съобщението на Народното събрание.

Конференцията продължава и днес със сесия на тема „Европейският съюз като гарант за стабилността, сигурността и просперитета в региона (и извън него)“.


Share Follow

Leave A Reply