Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов коментира информация от Държавната статистическа служба на Северна Македония за преброяването на населението в страната.

Ето какво пише той в пост във Фейсбук:

„Според тази служба резултатите са следните: 54,25% от всички преброени лица са се определили за македонци, 29,52% са албанци, 3,98% – турци, 1,18% – сърби, 0,87% – босненци, 0,34% – власи.

При обявяването на резултатите българите въобще не бяха споменати, а директорът на службата е заявил, че представят единствено етническите общности, които са част от македонската конституция.

При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”.


Share Follow

Leave A Reply