Отсъствието на премиера Кирил Петков от петъчния блиц контрол, в нарушение на Правилника на НС, стана повод за недоволство и подигравки от страна на опозицията: „Разбирам, че може би премиерът смята, че днес е професионалният му празник, тъй като е деня на шегата и лъжата – има право да празнува, но щяхме да го отпразнуваме заедно“, каза Йордан Цонев от ДПС. Изглежда обаче в шегата на Цонев има голяма доза истина.

Съвсем не на шега, отсъствието на премиера от парламентарния контрол е силно притеснително и симптоматично, защото оставя впечатлението, че преднамерено се избягват редица въпроси от седмичния дневен ред. От „Възраждане“ заявиха, че в началото на седмицата са внесли предложение за изслушване на министър-председателя за задържания български кораб на пристанището в Мариупол. Освен това на прага на и без друго предварително проваления летен сезон на българското Черноморие, руското МО разпространи притеснителната информация, че 10 морски мини плуват в Черно море.

На дневен ред са и въпросите за подписания меморандум с Gemcorp, от който в четвъртък се разграничи посолството на САЩ у нас. Същевременно стана ясно, че вицеремиерът Асен Василев е излъгал в телевизионно интервю, като е заявил следното: „Gemcorp дойдоха при нас с представители на американското посолство“. Това твърдение обаче беше отречено от американското посолството. И не на последно място, коалицията за пореден път е в криза – от ДБ искат България да предостави военна помощ за Украйна, а от БСП са категорични, че това не трябва да се случва. Позицията на ДБ се подкрепя както от министъра на отбраната, така и от опозицията в лицето на ГЕРБ. Категорична позиция по темата от премиера обаче към момента няма.

И ако се чудите къде всъщност беше премиерът днес, в нарушение на Правилника на Народното събрание, от правителствената информационна служба съобщиха, че Петков е посетил ГКПП „Капитан Андреево“, „за да извърши проверка на начина, по който са организирани фитосанитарният контрол и контролът върху продукти с животински произход на границата“. И не това не е първоаприлска шега. Очевидно премиерът предпочита лично да провери качеството на внасяните продукти вместо да отговаря на питания по гореизброените проблеми – напълно резонно, като се има предвид цените, които потребителите плащат за продуктите на фона на двуцифрената инфлация…

снимка: БГНЕС

„На лъжата краката са къси“ – очевидно премиерът не е успял да стигне днес до Народното събрание. Въпросът е това ли ни очаква занапред? Вместо уклончиви отговори, „разтягане на локуми“ и на моменти откровени лъжи – мълчание?! На фона на видяното до момента няма да е несправедливо, ако заключим, че управляващите от „Продължаваме промяната“ приемат мандата си меко казано на шега. На лъжата мандата е къс! Наивността много бързо спира да бъде чаровна особено в политиката. В този ред на мисли, крайно време е премиерът и заобикалящите го да променят подхода си преди да бъдат подменени, защото шегата с промяната е за наша сметка и вече започва да се изтърква…


Share Follow

Leave A Reply