Пандемията я има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна. Да не се мисли, че с пандемията е свършено. Това заяви вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова, пред БНТ.

Тя подчерта, че общият брой на хората с две дози ваксини и на тези които са прекарали COVID-19 e около 4 милиона, а останалите два и половина милиона все още са чувствителни към вируса. Аргирова прогнозира, че евентуална следваща вълна може да има в края на септември, а „дотогава ще е относително спокойно“.

„Нашето обръщение към всички е: силно препоръчителни са нефармацевтичните мерки – носене на маска, спазване на разстояние, личната хигиена, хигиена на помещенията и проветряване“, призова Аргирова.

снимка: БГНЕС

Аргирова уточни, че решението за отпадането на ковидмерките не е взето еднолично и че във взимането на решението са участвали здравният министър, доц. Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.


Share Follow

Leave A Reply