Още на първи тур на президентските избори в страната, сръбският президент Александър Вучич обяви победата си, както и победата на своята Сръбска прогресивна партия (СПП) на парламентарните  избори.

На пресконференция в централата на СПП, той представи данните на партията си за предварителните резултати, според които той печели 59,9 до 60,1% от гласовете в надпреварата за държавен глава.

По данни на СПП след него се нареждат кандидатът на опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ Здравко Понош със 17,7 на сто, а на трето място е кандидатът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович, който печели 5,9 на сто от гласовете.

Между 8 кандидати за президент и 19 листи за парламенти избираха сърбите вчера.

Вучич заяви, че е първият в сръбската история, спечелил президентски избори за втори път на първи тур с голяма преднина.

По думите му данните на СПП за изборните резултати са малко по-различни от обявените от Ипсос и ЦеСид по-рано, тъй като партията му има по-пълни данни за избирателите от Косово и гласувалите в чужбина.

Според тези данни СПП печели 44 процента от гласовете в парламентарните избори, „Обединена Сърбия“ – 13,6 на сто, Социалистическата партия на Сърбия – 11,4 на сто.

По думите на Вучич партията му печели около 124-125 места в 250-членната Скупщина. Това означава, че мнозинството за съставяне на правителство е на ръба и като евентуален партньор за сформиране на стабилен кабинет той спомена Съюза на унгарците от Войводина.

Той отбеляза, че Сърбия се стреми да запази не само коректните и партньорски отношения с Русия, а и приятелските.


Share Follow

Leave A Reply